ELBForlag.com

"En bok att läsa mitt i vardagen"

Gallery  Village TyringeNutida bilder blandat med dåtida minnesbilder ifrån Rosengrens arkiv

Tyringe museum har arkiverat dessa äldre bilder och delar dem för allmänheten på http://www.tyringe.nu.

(Nutida fotos har tagits av C Nomby)


En liten fotografisk vandring i Tyringe by kom till att bli vid vårtid 2018. Dessa nutida bilder har jag blandat med fotografier ifrån Rosengrens arkiv/ tyringe  museum för att visa fram hur utvecklingen av det centrala samhället har förändrats igenom tidens gång. 

Den riktigt centrala delen av Tyringe centrum vill nog höra till de hus som finns vid järnvägens genomfartssträcka. Tyringe museum, Tyringe loppis och Lions lokal kommer vi också förbi till en början. Se gärna öppettider för dessa på; http://www.tyringe.nu


Nära järnvägsspåret ligger det också en skateboardramp, se en av bilderna här till en början. Vi kommer också förbi ett konstverk gjort av Lars Åke Blom, "Modet" som är nyuppsatt. Och därefter så kommer vi fram till tidigare KBS- affärens hus samt Mejeriets tidigare hus.

Därefter kommer vi ner längs med Lantmannagatan och därpå så sträcker sig den fotografiska vandringen längs med torget samt längs med Järnvägsgatan med dess affärsstråk. Vid "Larmes hus" syns en tidigare tryckt reklam som finns som en kvarstod på huset.


Om man vill komma till något mer sevärt efter att man varit nere i Tyringe centrum kan man ta sig upp på Malmövägen och finna fram till en sevärdhet som heter Stenbergets utkiksplats. 
Vid parkeringsplatsen vid Tyringes utfart finns det också möjlighet att gå upp på Stenberget och titta på målning som gjorts på berghällen. Dessa målningar målades en gång av Hulda Glans 1929. Dessa har fyllts i av Marianne Johansson, konstnärinna och  föreståndare för MJ Antikaffär som är belägen på Malmövägen. http://mj-antik.se

I dag är utkiksplatsen ganska igenväxt men om vintern då träden inte har blad kan man se långt ut över Finjasjö.